Eksperyment zamgławiania czystą zimną wodą.

ZAŁOŻENIA dla dyszy AirJet z wkładką #20 - zielone pole oznacza najdrobniejsze rozpylenie określane jako sucha mgła.

Wg tabeli najtrudniejszym parametrem jest zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza - dla zagwarantowanych parametrów najlepszego rozpylenia przy minimalnym ciśnieniu powietrza. Przy minimalnym ciśnieniu na poziomie 2 barów i zużycia 96 litrów powietrza na minutę możemy uzyskać wysokiej jakości aerozol z 8,3 litra wody na godzinę

Zapotrzebowanie na wodę:

Jeden  hektar do zamgławiania na wysokość 3 metrów wymaga dostarczenia rekomendowanej ilości wody przy założeniach

w temperaturze

0 stopnia - 111 l/h i 20 dysz

-1 stopień - 104 l/godzinę / 19 dysz

-2 stopnia  - 96.6 l/h / 18 dysz

-3 stopnie - 90 l/h / 17 dysz

-4 stopnie - 83.8 l/hr - 15 dysz

- 5 stopni - 77.9 l/h i 14 dysz

(wyliczone za pomocą kalkulatora  Spraying Systems Co. Humidification Module)


ZAPOTRZEBOWANIE NA POWIETRZE

liczba czynnych rozpylaczy przy obrotach sprężarki 1500 /min

   

              

z dostępnych  sprężarek

                                     E56/6,3 KM o wydajności ok. 980 l/min /96= 10 dysz (do 1,5 ha pola)

                    E106/11,3 KM                  to 2130 l/min / 96 l/min= 22 dysze (do 3 ha pola)

                                     E 156/13,7 KM                        to 2883 l/min / 96 = 48 dysz (ok. 7 ha pola)

Zapotrzebowanie na wodę - tylko ok. 3 l/min

Podsumowanie: wariant z E106 oraz + 20 dysz wytworzy suchą mgłę z 166 l wody w czasie 1 godziny.

Uwaga: szukamy zainteresowanych budową urządzenia i przeprowadzenia eksperymentu. Chętnych proszę o kontakt:501 26 20 20.

Założenia do eksperymentu - wykorzystaniu ciepła utajonego w procesie resublimacji oraz ciepła przy zamarzaniu wody.

Wyjaśnienie (na podstawie "Strona METEO z jedynym w Polsce kalkulatorem meteo on-line"):

Niekorzystny efekt uboczny

        

Na filmiku poniżej przedstawiono działanie dyszy dwuczynnikowej AirJet TeeJet Technologies przeznaczonej do wytwarzania suchej mgły z czystej wody przy ciśnieniu: